fbpx Skip to main content

Wat is een coffeeshop?

Voordat we duiken in de wat moeilijkere termen qua cannabis, is het misschien handig om eerst even wat informatie te delen omtrent het woord “Coffeeshop”. We kennen het woord bijna allemaal, maar wat is het nou precies? De meeste mensen kennen de oorsprong van het woord, wat in het Engels overigens gewoon “koffiezaak” betekent, namelijk nog steeds niet!

Geschiedenis van coffeeshops in Nederland

Door sommigen ook wel “koffieshop” genoemd, is een verkooppunt waar cannabis wordt verkocht in Nederland. Het hoofdproduct is, ondanks de naam doet suggereren, geen koffie, maar cannabis. Waarom wordt dit dan toch een coffeeshop genoemd?

Dit heeft te maken met de oorsprong van de cannabisverkoop. Cannabis werd in de jaren zeventig namelijk verkocht in koffiehuizen (dus “coffeeshops”) en zodoende zijn de koffiehuizen bekend geworden om hun verkoop van onder andere wiet. Daarnaast mag er sinds 2007 in coffeeshops geen alcohol meer worden verkocht, maar natuurlijk wel gewoon koffie en cannabis. De naam van “coffeeshop” is zodoende blijven hangen in de volksmond en daarom worden wietwinkels tegenwoordig gewoon coffeeshops genoemd!

Wat voor producten biedt een coffeeshop aan?

Het klinkt misschien als een vraag waar een logisch antwoord op bestaat, maar dat is het niet. Veel mensen vergissen zich nog weleens in het begrip “cannabis” en als je hier een paar personen over zou vragen, krijg je hoogstwaarschijnlijk allemaal verschillende antwoorden. Wat is cannabis precies?

Grof gezegd is cannabis een verzamelnaam voor aller producten die van een cannabisplant afkomen. De meeste mensen zouden denken dat dit alleen wiet is, maar dat is niet helemaal waar. Hasj komt namelijk ook van een cannabisplant af en veel (populaire) extracties tegenwoordig, komen dus ook allemaal uiteindelijk van de cannabisplant af.

Wiet

Zoals eerder aangegeven, komen beide vormen dus af van een cannabisplant. Met wiet worden de daadwerkelijke toppen van de cannabisplant bedoeld, een vorm die voor velen bekend is op het oog. De toppen van cannabisplanten bestaan op hun beurt weer uit allerlei elementen en kenmerken, waaronder trichomen. Dit zijn een soort van “haartjes” die hars afscheiden. De belangrijkste functie van deze trichomen is het aantrekken van stuifmeel, maar de hars bevat ook THC, één van de belangrijkste werkzame stoffen in wiet en hasj.

Hasj

Hasj daarentegen, is een iets ander proces en is het resultaat en concentraat van de hars die op de cannabisplanten voorkomt.

Naast THC, zijn er nog enorm veel werkzame stoffen en kenmerken te vinden in een cannabisplant, maar daar wordt in andere blogartikelen dieper op ingegaan in verband met de complexiteit ervan. Het is namelijk een heel avontuur om alles over de cannabisplant te ontdekken!

Edibles

Edibles zijn geen nieuw fenomeen in de cannabis-industrie, maar de edibles zijn de laatste jaren enorm populair geworden! Edibles zijn eetbare producten, waarin cannabis zit verwerkt. Denk hierbij voorbeeld aan brownies, chocoladerepen, muffins etc. Eén van de bekendere edibles zijn de spacecakes, die je misschien iets meer zullen zeggen!

Edibles zijn vooral leuk voor speciale gelegenheden, of mensen die er juist niet van houden om cannabis in de vormen van wiet en hasj te roken. In edibles proef je namelijk, mits goed bereid, geen smaak van wiet of hasj! Daarnaast hebben edibles meestal een vertraagd effect, houden de effecten langer aan en zijn de effecten een stuk intenser dan roken!

De regels voor coffeeshops

Het is algemeen bekend dat coffeeshops onder een gedoogbeleid vallen. Dit houdt in dat deze branche niet volledig “legaal”, maar dat de “illegale” kant ervan door de vingers wordt gezien door de overheid. De verkoop van cannabis is bijvoorbeeld legaal, maar de inkoop van cannabis is illegaal. Dat wordt de “achterdeur” van een coffeeshop genoemd en dat is het stukje dat dus gedoogd wordt en door de vingers wordt gezien.

De laatste jaren is de overheid echter hard bezig om de industrie volledig legaal te maken. Er wordt op dit moment dan ook een zogeheten “wietproef” gehouden, waarin coffeeshops in een aantal gemeenten cannabis afnemen van een aantal door de overheid aangewezen partijen, die vergunningen hebben gekregen om legaal te kweken. Deze proef duurt een aantal jaar, waarna er wordt gekeken of dit landelijk kan worden ingevoerd.

Uiteraard zijn er niet alleen regels voor de coffeeshophouders, maar ook voor de consumenten. De meest bekende regel is de 5-grams regel, die inhoudt dat je per persoon maximaal 5 gram cannabis per dag mag kopen bij een coffeeshop. Daarnaast zijn er ook per coffeeshop een aantal gedragsregels opgelegd voor klanten. Deze regels hebben vooral te maken met het voorkomen van overlast in de omgeving en zullen dus vooral gedragsregels zijn.

Wat maakt Coffeeshop Fly uniek?

Alhoewel er in de afgelopen tientallen jaren enorm veel coffeeshops zijn verdwenen, zijn er eind 2022 nog steeds 565 coffeeshops geteld in Nederland. Hiervan zitten er 36 in de gemeente Den Haag, dus wat maakt Coffeeshop Fly eigenlijk zo uniek?

  • Deskundigheid en vriendelijkheid van ons personeel, waar wij enorm veel om gewaardeerd worden!
  • Het interieur is altijd van hoge klasse, waardoor wij zelfs van niet-rokers en mensen die passeren te horen krijgen dat ze nog nooit zo’n mooie coffeeshop hebben gezien!
  • Al onze producten worden in een laboratorium getest op vervuiling en op kwaliteit en deze informatie is allemaal te vinden op de QR codes die wij meegeven bij elke aankoop!
  • Ons menu zit vol variatie, waar wij ook enorm veel complimenten voor krijgen!
  • Wij zijn enorm actief op social media en Google en staan elke persoon uitgebreid te woord!

Leave a Reply